Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wolność zakorzeniona jest głęboko w sercu i pragnieniach każ dego człowieka. Będąc zaś istotą rozumną i obdarzoną wolną wolą, posiada on zdolność decydowania i panowania nad wła snym postępowaniem, mając możliwość wyboru między dobrem a złem. Co więcej, o godności człowieka stanowi właśnie jego niezbywalne prawo bycia wolnym i autonomicznym w swoich decyzjach. Celem tak rozumianej wolności jest dążenie do szczęścia i samorealizacji człowieka.