Pojęcie autorytetu u współczesnej młodzieży - Nowak, Aneta (Horyzonty Wychowania, 2017)
We współczesnym świecie wiele mówi się o upadku kultury i cywilizacji. Wartości wyższe, takie jak: sprawiedliwość, prawda, honor, patriotyzm powoli tracą na znaczeniu. Ich miejsce zajmują wartości materialne, konsumpcyjne, czyli te położone najniżej w hierarchii wartości. Niektórzy uważają, że spowodowane jest to „mechanistycznym poglądem zachodniej nauki”1. Maria Sitko twierdzi, że współczesny świat znajduje się „w okresie bezkrólewia wartości”. Dzisiaj to nie autorytety i nie tradycja wpływa na kształtowanie się wartości. Na to, co uznajemy za cenne, wpływa rozwój techniczny, procesy polityczne i w końcu moda2. W takimświecie wychowują się dzieci i młodzież, w świecie bez wyższych wartości.