Zachęta do słuchania* - Bergmann, Katja (Horyzonty Wychowania, 2017)
Przez zmysły otwieramy się na świat. Poprzez zmysły słyszymy, widzimy i dotykamy tego, co nas otacza. Słuchanie jest tu niezwykle ważnym procesem postrzegania. Nie mija bowiem ani jeden dzień, w którym nie słuchalibyśmy, albo nawet nie musielibyśmy słuchać. Wszystko, co słyszymy i co dociera do naszych uszu, wpływa na nasze postrzeganie i zmienia naszą biografię ogólną, a szczególnie – jeśli tak można powiedzieć – naszą biografię słuchania. Jako że słuchanie i wsłuchiwanie się są niemal tak oczywiste jak oddychanie, stąd też przyzwyczailiśmy się do postrzegania słuchania jako zdolności, której nie trzeba się uczyć. To owszem może się odnosić do słyszenia w ogóle, ale nie może dotyczyć słuchania, a zwłaszcza wsłuchiwania się. Wsłuchiwanie się jest a k t ywn ym procesem rozpoczynającym się już w łonie matki.