Peter Kauder, Alfred Petzelt. Pädagogik wieder den Zeitgeist - Szulakiewicz, Władysława (Horyzonty Wychowania, 2017)
Alfred Petzelt, tytułowy bohater książki, należy do klasyków niemieckiej pedagogiki. Urodził się 17 stycznia 1886 roku w miejscowości Rzadkowo koło Poznania1. W latach 1919-1923 studiował filozofię, psychologię, fizykę na Uniwersytecie Wrocławskim. Tam też w 1923 roku uzyskał stopień doktora na podstawie pracy pt. Zur Frage der Konzentration bei Blinden. Promotorem pracy był Richard Höningswald 2. Siedem lat później uzyskał habilitację z psychologii, której podstawę stanowiła książka Vom Problem der Blindheidt. W latach 1930-1939 pracował m.in. w Uniwersytecie Wrocławskim, wykładając psychologię. Po wojnie był dyrektorem Instytutu Pedagogiki Teoretycznej w Uniwersytecie Lipskim (1946-1949), a w latach 1949- 1955 pracował w Uniwersytecie w Münster. Należał do wielu towarzystw naukowych. Zmarł 25 maja 1967 roku w Münster.