Sekty destrukcyjne a osiągnięcia nauki jako nowe niebezpieczeństwa - Noske, Maria (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problem nowych ruchów religijnych poza Kościołem, „sekt”, „kultów” jest od ponad ćwierćwiecza przedmiotem nie tylko zwykłej ciekawości, lecz także pogłębionego studium i zainteresowania, jakie ludzie wierzący okazują czemuś, co z jednej strony może niepokoić swoją heterodoksją, a z drugiej strony wskazuje na wyraźne potrzeby religijne, których wyznawcy tych nowych ruchów nie chcą lub nie mogą zaspokoić w tradycyjnie dostępnych formach. Nowe ruchy religijne, młodzieżowe religie, sekty, pseudoreligijne organizacje, nowe światowe wspólnoty, psychokulty, czy kulty – oto pojęcia, którymi w ostatnich latach określa się formy pewnych poszukiwań religijnych, pojawiających się w publicznym życiu.