Biblijne inspiracje pedagogiki – pomiędzy autorytaryzmem a liberalizmem - Bilicki, Tomasz; Sosnowski, Sławomir (Horyzonty Wychowania, 2017)
Alice Miller – szwajcarska psychoanalityczka polskiego pochodzenia, na równi z wychowaniem pojmowanym jako tyrania dorosłych nad dziećmi, krytykuje Kościół. Zarzucając Kościołowi eksponowanie czwartego przykazania (czcij ojca swego i matkę swoją), uznaje go za jeden z fundamentów czarnej pedagogiki. Jako jeden z przykładów efektów takiego wychowania podaje historię dzieciobójcy – Jürgena Bartscha, wychowanka kościelnego ośrodka Marienhausen. Jürgen, gwałcony, tyranizowany i katowany przez księży z Marienhausen, okrutnie zabił kilkoro dzieci, projektując na nie wedle założeń psychoanalizy historię swojego życia.