Familial and Societal Situation of Both Only Children and Their Families in the Age of Pandemic. Selected Issues - Nosek-Kozłowska, Katarzyna (Horyzonty Wychowania, 2021)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest zaprezentowanie problemu jedynactwa we współczesnym świecie. Teoretyczny namysł obejmuje charakterystykę merytoryczną problemu jedynactwa, sytuacji rodzinnej jedynaków oraz możliwości utrzymywania przez nich kontaktów społecznych i ich rozwoju w aktualnej sytuacji pandemii. PROBLEM I METODY BADAWCZE: Problematyka została ujęta w postaci następujących pytań: Jak wygląda sytuacja rodzinna dzieci nieposiadających rodzeństwa? W jaki sposób pandemia wpływa na wychowanie dzieci jedynych? Jakie warunki rozwoju i możliwości nawiązywania kontaktów społecznych stwarza jedynakom funkcjonowanie w dobie pandemii? Zastosowano metodę analityczno-syntetyczną literatury przedmiotu. PROCES WYWODU: Na podstawie opracowań naukowych dokonano charakterystyki jedynactwa, wskazano najważniejsze cechy środowiska wychowawczego rodziny, a także ukazano specyfikę funkcjonowania rodzin z jednym dzieckiem. Punktem wyjścia do podjętych analiz są wyniki badań empirycznych dotyczące problematyki jedynactwa. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Refleksja nad podjętą problematyką wskazuje na fakt, że kontakty jedynaka z dorosłymi powinny mieć odpowiednią formę i treść. Konieczne jest zachowanie dystansu między światem dzieci a światem dorosłych. Nadmierne jego zmniejszanie grozi jedynakom znacznie bardziej w sytuacji pandemicznej niż dzieciom posiadającym rodzeństwo. WNIOSKI, INNOWACJE, REKOMENDACJE: Dostrzeżono, że współczesny obraz jedynactwa ulega zmianie, co jest efektem rozszerzających się stosunków międzyludzkich czy też rozwoju techniki. Współcześni jedynacy nie pozostają w bezwzględnej izolacji od otoczenia, mimo trudnej sytuacji panującej na świecie.