The Image of Incriminated Masculinity in Crime Narratives - A Hegemonic Approach - Pankalla, Olga (Horyzonty Wychowania, 2025)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest dokonanie charakterystyki obrazu inkryminowanej męskości w narracjach o przestępstwie. PROBLEM I METODY BADAWCZE: W wyniku przeglądu i translacji anglojęzycznej literatury naukowej poświęconej tematyce crime narratives wyodrębniono i nazwano trzy tendencje narracyjne kreujące obraz męskości. Wyznaczniki męskości określono zgodnie z ujęciem hegemonicznym. PROCES WYWODU: Zdefiniowano męskość hegemoniczną, określono specyfikę materiału badawczego, a następnie wyodrębniono i scharakteryzowano trzy tendencje narracyjne. WYNIKI ANALIZY NAUKOWEJ: Wskazano i nazwano trzy tendencje narracyjne: 1) przestępczość wyznacznikiem męskiego sukcesu, 2) męska dominacja jako główny składnik czynu zabronionego, 3) mit bohaterski jako okoliczność łagodząca. WNIOSKI, REKOMENDACJE I APLIKACYJNE ZNACZENIE WPŁYWU BADAŃ: Narracyjny obraz inkryminowanej męskości jest silnie inspirowany ujęciem hegemonicznym. Wzorzec męskości hegemonicznej służy promowaniu działań przestępczych lub wpływaniu na rzeczywistość karnoprawną narratorów lub bohaterów. W toku wychowywania do męskości konieczne wydaje się zwrócenie większej uwagi na wartość przestrzegania prawa.