Rola Ducha Świętego „extra fi nes Ecclesiae” - Morali, Ilaria (Horyzonty Wychowania, 2007)
Duch Święty działa w każdym procesie nawrócenia do Chrystusa: dekret Soboru Trydenckiego De Iustifi catione stwierdza to wyraźnie, mówiąc o „oświeceniu przez Ducha Świętego”, poprzez które Bóg dotyka ludzkiego serca w fazie przygotowawczej, koniecznej dla dokonania usprawiedliwienia. Oświecenie takie współdziała z łaską uprzedzającą, pobudzającą i wspomagającą, uczestnicząc w kształtowaniu w człowieku całościowego usposobienia koniecznego dla zrodzenia się wiary...