Jan Miernowski, Bóg – nicość. Teologie negatywne u progu czasów nowożytnych, Polska Akademia Nauk. Instytut Filozofi i i Socjologii, Warszawa 2002, ss. 200. - Łukaszewska, Justyna (Horyzonty Wychowania, 2007)
Recenzowana książka nie jest nowością wydawniczą. Jednak mając na uwadze jej rzadką tematykę, można ją uznać za dzieło zawsze świeże oraz niezmiennie interesujące. Zacznę od postaci, która znacząco, chociaż bezwiednie, wpłynęła na rozwój samej teologii negatywnej. Problem filozofi cznego określenia bytu boskiego i teologicznego opisu przymiotów Bożych pojawił się w Pismach teologicznych Dionizego zwanego Areopagitą. O samym autorze niewiele wiadomo. W swych poglądach był zwolennikiem neoplatonizmu, który harmonijnie łączył z elementami chrześcijańskimi. Idee Dionizego wpłynęły na dużą część autorów średniowiecznych i prawie wszystkich renesansowych...