Grzebień, L. i Topij‑Stempińska, B. (2016). Konwikt szlachecki w Tarnopolu 1856-1886. Słownik wychowanków. Kraków: Wydawnictwo WAM, Akademia Ignatianum, ss. 349. - Doroszewski, Jerzy (Horyzonty Wychowania, 2017)
Każda publikacja dotycząca naszej przeszłości posiada określone wartości. Pokazuje ówczesną rzeczywistość, porządkuje wydarzenia, ocenia zjawiska i procesy, wnosi nowe i zazwyczaj mało znane fakty. Wszystkie te ogólne spostrzeżenia w sposób pełny odnoszą się do najnowszej publikacji autorstwa Ludwika Grzebienia i Beaty Topij‑Stempińskiej pt. Konwikt szlachecki w Tarnopolu 1856-1886...