Edytorial - Pasierbek, Wit (Horyzonty Wychowania, 2017)
Wolność zakorzeniona jest głęboko w sercu i pragnieniachkaż dego człowieka. Będąc zaś istotą rozumną i obdarzoną wolnąwolą, posiada on zdolność decydowania i panowania nadwła snym postępowaniem, mając możliwość wyboru między dobrema złem. Co więcej, o godności człowieka stanowi właśniejego niezbywalne prawo bycia wolnym i autonomicznym w swoichdecyzjach. Celem tak rozumianej wolności jest dążenie doszczęścia i samorealizacji człowieka.