Youth in Europe I. An international empirical Study about Life Perspectives - Sękowski, Andrzej (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problematyka perspektywy życiowej ma charakter wielostronnyi wieloaspektowy. Podejmowana jest ona przez socjologów,politologów, pedagogów, psychologów, a także przedstawicieliinnych dziedzin nauki. Ma ona przede wszystkim charakterpraktyczny i wszelkie badania jej dotyczące uwzględniają wagęzastosowania uzyskanych wyników w codziennym życiu.Prezentowana i recenzowana książka stanowi część ogólnegoraportu badań prowadzonych w ramach międzynarodowegoprojektu badawczego zatytułowanego „Religia i perspektywy życiowe”(Religion and Life Perpectives). Pomysł realizowania tegoprojektu powstał w 2000 podczas Konferencji w Würzburgu,w czasie której podejmowano zagadnienia religii i perspektywżyciowych młodych ludzi w Europie. Projekt ten spotkał się z pozytywną oceną German Science Council (DFG), dzięki czemujego realizacja mogła nabrać realnych kształtów