Wposzukiwaniu podmiotu odpowiedzialności społecznej za przekaz reklamowy - Kufta, Dariusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Odpowiedzialność społeczna za przekaz informacji w mediachmasowych jest zagadnieniem stosunkowo rzadko dyskutowanym.Niemniej pojawiają się czasem głosy1 mówiące o niejw sposób obiektywny. Wynika z nich, że odpowiedzialność zaprzekaz massmedialny spoczywa w równej mierze na nadawcachi na odbiorcach. Ciężko byłoby jednak wskazać równocześniewypowiedzi mówiące w podobny sposób o przekaziereklamowym. Trudno też dziwić się, że problem podmiotu odpowiedzialnegoza przekaz reklamowy pozostaje wciąż nierozstrzygnięty.Wobec braku, niejasności lub jednostronności ocenw dziedzinie odpowiedzialności za przekaz reklamowy niniejszyartykuł jest propozycją bliższego przyjrzenia się zagadnieniomodpowiedzialności społecznej w reklamie. Jest także próbą poszukiwaniaodpowiedzi na pytanie: Na czym polega i kogo dotyczyodpowiedzialność za przekaz reklamowy?