Zachęta do słuchania* - Bergmann, Katja (Horyzonty Wychowania, 2017)
Przez zmysły otwieramy się na świat. Poprzez zmysły słyszymy,widzimy i dotykamy tego, co nas otacza. Słuchanie jest tuniezwykle ważnym procesem postrzegania. Nie mija bowiem anijeden dzień, w którym nie słuchalibyśmy, albo nawet nie musielibyśmysłuchać. Wszystko, co słyszymy i co dociera do naszychuszu, wpływa na nasze postrzeganie i zmienia naszą biografięogólną, a szczególnie – jeśli tak można powiedzieć – naszą biografięsłuchania. Jako że słuchanie i wsłuchiwanie się są niemaltak oczywiste jak oddychanie, stąd też przyzwyczailiśmy siędo postrzegania słuchania jako zdolności, której nie trzeba sięuczyć. To owszem może się odnosić do słyszenia w ogóle, alenie może dotyczyć słuchania, a zwłaszcza wsłuchiwania się.Wsłuchiwanie się jest a k t ywn ym procesem rozpoczynającymsię już w łonie matki.