Sekty destrukcyjne a osiągnięcia nauki jako nowe niebezpieczeństwa - Noske, Maria (Horyzonty Wychowania, 2017)
Problem nowych ruchów religijnych poza Kościołem, „sekt”,„kultów” jest od ponad ćwierćwiecza przedmiotem nie tylko zwykłejciekawości, lecz także pogłębionego studium i zainteresowania,jakie ludzie wierzący okazują czemuś, co z jednejstrony może niepokoić swoją heterodoksją, a z drugiej stronywskazuje na wyraźne potrzeby religijne, których wyznawcy tychnowych ruchów nie chcą lub nie mogą zaspokoić w tradycyjniedostępnych formach. Nowe ruchy religijne, młodzieżowe religie,sekty, pseudoreligijne organizacje, nowe światowe wspólnoty,psychokulty, czy kulty – oto pojęcia, którymi w ostatnich latachokreśla się formy pewnych poszukiwań religijnych, pojawiającychsię w publicznym życiu.