Chrystocentryczne ukierunkowanie katechezy integralnej - Goraj, Janusz (Horyzonty Wychowania, 2017)
Od momentu wydania najważniejszych dokumentów katechetycznychw czasie po Soborze Watykańskim II nie zaprzestanouzasadniać i na nowo odkrywać natury katechezy. Wprostprzeciwnie – różnego rodzaju pytania związane z jej istotą jeszczeprzybrały na sile. Pośród różnych pytań, które się stawia,można i dzisiaj usłyszeć następujące: Czy jest konieczne, abywspółczesna katecheza była ukierunkowana chrystocentrycznie?Na czym polega istota chrystocentryzmu katechetycznego? Czynie wystarczy jedynie poruszać tematów związanych z życiemmłodzieży, aby zaspokoić ich pierwszorzędne poszukiwania czyniepokoje egzystencjalne? Czy obecnie preferowana katechezaintegralna jest zobowiązana do tego, aby w centrum swojegoprzekazu postawić Osobę Jezusa Chrystusa? Jeśli da się jasnowyodrębnić i opisać chrystocentryczne ukierunkowanie takiej katechezy,to gdzie leży jej podstawowy punkt ciężkości?