Stanisław Cieślak SJ, Marcin Laterna SJ (1552-1598). Działacz kontrreformacyjny. - Jarkiewicz, Katarzyna (Horyzonty Wychowania, 2017)
Od wielu lat w polskiej historiografii toczy się dyskurs odnośniekondycji religijnej społeczeństwa polskiego w dobiepierwszych monarchii elekcyjnych. Zwłaszcza niezwykle interesującymzagadnieniem jest zakres wpływu działalności jezuitówna charakter tej religijności. W pracach Bolesława Kumora i JanuszaTazbira przewija się wątek znaczenia Towarzystwa Jezusowegodla sukcesu nurtu kontrreformacyjnego w Polsce.Ponadto na marginesie głównych rozważań pojawia się problemtolerancji – o ile była ona obecna w polskim Kościele i jakichpłaszczyzn życia religijnego dotyczyła.