The Role of the Father in the Formation of a Child’s Moral Intelligence - Dacka, Monika (Horyzonty Wychowania, 2025)
CEL NAUKOWY: Celem artykułu jest przedstawienie zagadnienia inteligencji moralnej oraz ukazanie roli kształtowania jej przez ojców u dzieci w okresie dzieciństwa. W artykule omówiono koncepcje inteligencji moralnej, zaprezentowano jej znaczenie w procesie wychowania. Scharakteryzowano również specyfikę rozwoju i funkcjonowania dzieci w okresie dzieciństwa, uwzględniając także ich funkcjonowanie moralne oraz przedstawiono rolę ojca w rozwijaniu inteligencji moralnej u najmłodszych.PROBELM I METODY BADAWCZE: W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, jaką rolę odgrywa ojciec w rozwijaniu inteligencji moralnej dziecka. Podstawową metodą, jaką zastosowano, aby uzyskać odpowiedź na tak postawione pytanie, była analiza literatury przedmiotu i prowadzonych dotychczas badań nad inteligencją moralną.PROCES WYWODU: Realizacja celu i odpowiedź na pytanie problemowe została nakreślona w wywodzie, który składa się z wprowadzenia w analizowane zagadnienie, omówienia rozwoju dzieci w okresie dzieciństwa, ukazania roli ojca i jego znaczenia w kształtowaniu inteligencji moralnej.WYNIKI I ANALIZY NAUKOWEJ: Na podstawie analizy przedstawionego materiału badawczego można zauważyć, że ojcowie odgrywają ważną rolę w kształtowaniu inteligencji moralnej swojego potomstwa. Wprowadzają dzieci w świat wartości, zasad moralnych i pełnią ważą funkcję w rozwijaniu zachowań prospołecznych.WNIOSKI, REKOMENDACJE I APLIKACYJNE ZNACZENIE WPŁYWU BADAŃ: Zaangażowanie ojców w wychowanie, jak wynika z przeprowadzonych analiz, może stanowić fundament rozwijania właściwych postaw moralnych i wartości u najmłodszych. Współcześnie w obliczu postępującego kryzysu moralnego, eskalacji agresji niezwykle ważne jest rozwijanie inteligencji moralnej. Demonstracje zachowań prospołecznych przez ojców, zaangażowanie w działania i rozmowy z dziećmi mogą przyczyniać się do uwrażliwiania najmłodszych na potrzeby innych oraz stać się cennym źródłem wiedzy o zasadach i wartościach moralnych.